Skötselråd jaktknivar

Även om jaktknivarna vi säljer är av hög kvalitet. Så behöver jägaren ändå sköta om sin kniv för att behålla bladet och kniv eggen intakta.

Att ta hand om en jaktkniv är viktigt för att bevara dess skärpa, funktion och livslängd. Här är några grundläggande skötselråd:

  1. Rengöring: Efter varje användning bör du rengöra din kniv, särskilt om den har använts för att bearbeta vilt eller kommit i kontakt med annat material som kan orsaka korrosion. Använd varmt vatten och mild tvål, och torka noga efteråt.

  2. Torkning: Det är viktigt att torka kniven noggrant efter rengöring för att förhindra rost. Använd en mjuk trasa för att torka bladet och handtaget.

  3. Oljning: Applicera en lätt olja på bladet för att skydda det från rost och korrosion. Detta är särskilt viktigt om du inte planerar att använda kniven på ett tag. Använd en olja som är avsedd för knivar eller vapenvård, undvik matoljor då de kan härskna.

  4. Förvaring: Förvara din kniv på en torr plats. Om kniven kommer med ett fodral eller en slida, se till att dessa också är torra innan du placerar kniven i dem. Läderfodral kan behöva behandlas med ett läderbalsam för att förhindra att de torkar ut och spricker.

  5. Slipning: Håll din kniv vässad. En trubbig kniv är farligare att använda eftersom den kräver mer kraft, vilket ökar risken för olyckor. Lär dig att slipa din kniv korrekt se till att alltid ha vassa kniv egg.